Nu

Willem Hamers schilderijen en collages

12 februari t/m 25 maart 2019 | opening zaterdag 16 februari – 16.00 uur

Sereen werk van Willem Hamers

Oude industrie door nieuwe ogen

Dat oude industrie behalve een smerige ook een romantische uitstraling kan hebben, hoef je Willem Hamers niet te vertellen. Al jaren legt hij de schoonheid van industriële complexen vast. Als een ware archeoloog speurt hij in het verleden om zijn vondsten te doorgronden en op eigen originele wijze af te beelden. Verlaten fabrieken, leegstaande bedrijfshallen, ongebruikte machines: Willem Hamers redt ze van de vergetelheid. Tuurlijk, bekent hij, nostalgie is mij niet vreemd. Maar als ik het niet doe, zou dit alles voor altijd verloren gaan.

Haarlemmer Willem Hamers (1954) schilderde eerst vooral stillevens en naakten, beide in klare lijnen en sterke kleuren. Vanaf 2005 legt hij zich vooral toe op 19e en 20ste eeuwse industriële en aanverwante zaken. Als het maar stamt uit de tijd van voor de digitalisering en de invoering van robots. Dankzij zijn onderwerpkeuze sta je stil bij de afgelopen decennia waarin handarbeiders, vaklui en vakbonden glorieerden, en een onmisbare rol speelden in de toenmalige economie. 

Uiteindelijk verdwijnt alles, ook de oude industrie en de mensen die daarin hun brood verdienden, maar Willem Hamers stelt die vergetelheid nog even uit. Opdat je beseft wat je gaat missen. Dat doet hij met zoveel overgave en precisie, dat hij zichzelf beschouwt als een erfgenaam van Pieter Saenredam, die in de 17e eeuw talloze kerkinterieurs schilderde. Net als Willems fabrieken zijn de kerken van Pieter Saenredam sober en sereen. En zijn er zelden of nooit mensen in te vinden. 

Naast beeldend kunstenaar is Willem Hamers vormgever en fotograaf. Zijn werk vind je in weekbladen, op websites, cd-hoesjes en in duurzame uitgaven zoals het prachtige ‘Dynamiek in de vogelstand van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer’. 

Straks

Michelle Veldman geblazen glas
25 maart t/m 7 mei 2019 | opening zaterdag 30 maart – 16.00 uur

In de tentoonstelling ‘de verzamelaar van veel gedachten’ neemt Michelle je mee in haar belevingswereld van geblazen glas. Sinds 2013 houdt zij zich bezig met het eeuwenoude ambacht en probeert glas als materiaal te bevatten. In deze eerste expositie toont zij glaswerk geïnspireerd op eigen ervaringen. Kleurrijk en eigenzinnig waarbij kleine fragmenten onderdeel zijn van een groter geheel.

Mark Hendriks striptekeningen
7 mei t/m 8 juni 2019 | opening zaterdag 11 mei – 16.00 uur

Striptekenaar Mark Hendriks brengt dagelijks in opperste concentratie uren door met zijn pen. Zijn missie? Laten zien dat strips meer behelzen dan ‘Suske en Wiske’ en ‘Kuifje’. Zijn laatste boek gaat over een winkeleigenaresse die een relatie krijgt met een pratende octopus. Verderop in het verhaal duiken ook toeristen, een clubje oude dames en een bejaarde man op. Een weinig logisch geheel en dat is ook precies de bedoeling. ‘Veel grote strips vind ik te voorspelbaar, mijn verhalen zijn juist altijd een beetje idioot. Dan kan iedereen zelf bepalen wat hij erin ziet, dat is het mooie aan deze kunstvorm.’ Bron: Thomas de Heide – FD

Atelierroute BeverWijkaanZee overzichtstentoonstelling
8 juni t/m 26 augustus 2019 | opening vrijdag 14 juni – 19.00 uur
ook geopend op zaterdag 15 en zondag 16 juni – atelierroute

Op zaterdag 15 (Wijk aan Zee) en zondag 16 juni (Beverwijk en Velsen-Noord) stellen de professionele kunstenaars uit hun ateliers voor u open. Op deze overzichtstentoonstelling treft u een staalkaart aan van disciplines, technieken, zienswijzen en benaderingen, die u op de atelierroute BeverwijkaanZee tegen kunt komen. U kunt aan de hand van het getoonde werk zelf een keuze maken en uw eigen route samenstellen.