Velslag Spektakel

2 januari 2019 t/m 12 februari 2019 | Veiling: donderdag 7 februari 2019 om 19.30 uur

Tien kunstenaars met elkaar op de vuist

KEK blijft knallen, ook na oud & nieuw. Ditmaal verrassen we met een aanstekelijk evenement. Niks geen expositie waarbij je als toeschouwer ernstig langs de schilderijen of objecten loopt, maar een vrolijke veldslag tussen kunstbroeders. Woensdag 2 januari betreden circa tien kunstenaars de arena. Gewapend met kwast, pen, krijt, houtskool en verf zullen zij elkaars krachten meten. Het strijdtoneel bestaat uit een gigantisch groot wit vlak van 60 vierkante meter op de foyervloer in het Kennemer Theater. Daarboven mag het publiek vanaf de balustrade de zwoegende kunstenaars aanmoedigen. Want net als bij een Romeins toernooi mag het volk zich aan het schouwspel verlustigen.

Rond de jaarwisseling houdt Yvonne van der Lem van KEK steevast enkele weken vrij voor speciale projecten en evenementen. Neem Panorama 13, Meijer en gasten in ‘t groen, Videorama 16 of Panorama Kraaijeveld. Yvonne bedacht dat er telkens ‘live’ geschilderd of getekend moest worden. Vijf jaar na dato komen er nog steeds verzoeken binnen voor een ‘battle’ à la Panorama 13 toen een groep kunstenaars met elkaar streed om de aandacht van het publiek. Yvonne wilde daaraan wel gehoor geven, maar niet door het eerdere kunstje nog eens te herhalen. Vandaar dat deze editie weer een geheel eigen karakter krijgt. Het wordt een veldslag met als motto: “Overal knaagt de duisternis, maar aan de einder gloort licht”, als aftrap van het nieuwe jaar. De afgelopen weken zijn een tiental kunstenaars aan hun jasje getrokken. Hup, meedoen! Wees geen toeschouwer, verlaat je atelier en wedijver in het openbaar met collega’s. Nu al hebben tien kunstenaars uit de regio deze ongewone uitnodiging aanvaard. Zij gaan 2 januari onder begeleiding van live muziek en dans aan de slag.

KEK zorgt voor een standaarduitrusting: de materialen, de verf (zwart) en krijt (siberisch en oliepastel) en houtskool, en levert ook het gereedschap (kneedgum, kwasten, potloden en pennen); de kunstenaars doen de rest. Zij hebben de volledige vrijheid. Dat betekent dat er die tweede januari van alles kan gebeuren tussen de deelnemers: van compleet naast elkaar werken tot tegen of op elkaar inwerken, of misschien wel gewoon samenwerken. Net als bij de vorige edities worden er geen regels gehanteerd. Of het zou moeten zijn dat de deelnemers op het witte vlak geen schoenen mogen dragen. KEK-voorzitter Jos Vervoort hitst de boel nu al op: ‘Kunstenaars zijn namelijk helden op sokken.’ We zullen zien.

Bekijk hier de impressies van NH nieuws en RTV IJmond